02 augustus 2005

Dinsdag 2 augustus 2005

18.58 uur
Rusland straft ABC voor Basajev-interview

De Amerikaanse zender ABC is niet langer welkom in Rusland, vanwege het interview dat ABC vorige week uitzond met de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev. De persaccreditaties van werknemers van ABC in Rusland worden niet verlengd, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. De zender wordt hiermee feitelijk uit Rusland verbannen.

18.27 uur
Iran verwerpt Europese aanmaning

Iran heeft vandaag de Europese aanmaning verworpen wat betreft de hervatting van zijn nucleaire activiteiten. Het land zegt dat het niet afstapt van ,,zijn legitieme rechten'' en dat ,,de tijd van bedreiging en intimidatie'' voorbij is.

18.09 uur
Foetussen ontdekt in mortuarium van Parijs ziekenhuis

In het mortuarium van een ziekenhuis in Parijs is gisteren verschillende foetussen en lichamen van doodgeboren baby’s ontdekt. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid, Xavier Bertrand, vandaag bekendgemaakt.

18.00 uur
Artsen zonder Grenzen vertrekt uit Ituri

Artsen Zonder Grenzen (AZG) schort haar humanitaire activiteiten in de buitenwijken van de Oost-Congolese stad Bunia op. Directe aanleiding daarvoor is de tien dagen durende ontvoering van twee medewerkers van AZG in de crisisregio Ituri, begin juni. Ook het feit dat de hulpgoederen moeilijk tot bij de bevolking buiten de stad geraken, speelt mee. Dat heeft Marylin McHarg, directrice van de cel Humanitaire Operaties bij AZG, in Genève gezegd.

17.27 uur
Moeder vermoorde baby's is de tel kwijt

De Duitse vrouw die ervan verdacht wordt negen van haar pasgeboren baby’s te hebben vermoord, heeft toegegeven dat ze de kinderen alleen ter wereld heeft gebracht. De vrouw zou telkens dronken zijn geweest tijdens de bevalling, en weet niet meer hoe de kinderen zijn overleden.

16.38 uur
Rokende bus blijkt vals alarm

De Londense politie heeft vanmiddag een tijdlang twee straten in het centrum afgezet nadat er rook uit een bus kwam. Al snel bleek dat er een kleine brand woedde in de motor, maar die werd snel geblust. De politie onderzocht uit voorzorg het voertuig, maar vond geen verdachte pakketjes.

16.26 uur
Negen gewonden na explosies in Turkse badplaats

Bij twee explosies in de Turkse badplaats Antalya zijn vanmiddag negen gewonden gevallen. Zeker een van de slachtoffers was een buitenlander. Het zou gaan om een Franse toerist.

15.59 uur
Meer dan 40 doden bij rellen na dood Garang

Bij de rellen in de Sudanese hoofdstad Khartoem zijn ,,tientallen'' doden gevallen. De onlusten braken gisteren uit na de bekendmaking van de dood van John Garang, vice-president en gewezen rebellenleider. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera vielen minstens 36 doden en ruim 300 gewonden. In ziekenhuiskringen werd melding gemaakt van ten minste 42 doden.

14.46 uur
Mensenrechtenactivist vermoord in Oost-Congo

Onbekenden hebben Pascal Kabungulu Kibembi, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie Héritiers de la Justice, in de Oost-Congolese stad Bukavu ten overstaan van zijn gezinsleden doodgeschoten.

12.04 uur
Jagger betichtte speurder na drugsactie in 1969

Mick Jagger heeft een politieman ervan beticht bij hem in 1969 een 'wit poeder' te hebben neergeplant tijdens een drugsactie. Dat blijkt uit geheime documenten die volgens de BBC pas openbaar zijn gemaakt.

11.54 uur
Meervoudige Mexicaanse moord eindigt in lynchpartij

In Mexico heeft een woedende menigte een moordenaar gelyncht. Het begon allemaal toen de 22-jarige Oscar junior Flores Lopez zijn neefje van 10 maanden oud wurgde. Toen de politie hem wilde aanhouden, wist hij een machinepistool te bemachtigen. Daarmee trok hij door de straten van het stadje en schoot hij negen mensen dood.

11.38 uur
Bush wil 'intelligent design' in onderwijs

Amerikaanse scholen zouden de intelligent design-theorie moeten onderwijzen naast de evolutietheorie als het ontstaan van het leven op aarde ter sprake komt. Dat heeft de Amerikaanse president, George Bush, gisteren gezegd in een interview met verslaggevers van een vijftal Texaanse kranten.

11.30 uur
"Iran heeft meer tijd nodig voor aanmaak kernbom"

Iran is volgens een omvangrijk onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten nog ongeveer een decennium verwijderd van de aanmaak van een kernbom, dubbel zo lang als het Witte Huis heeft voorgehouden. Dat meldt de krant Washington Post vandaag gemeld.

09.39 uur
Tegenstanders Gaza-plan mogen toch demonstreren

Joodse kolonisten en hun aanhangers die zich verzetten tegen de aanstaande ontruiming van de Gazastrook mogen dan toch demonstreren in de zuidelijke Israëlische stad Sderot, bij de grens met de Gazastrook.

07.54 uur
Actie tegen levende honden als haaienaas

Franse dierenbeschermers zijn een actie gestart om het gebruik van levende honden als aas voor haaien een halt toe te roepen. Niet alleen honden, maar ook katten worden op het Franse eiland Réunion al sinds lange tijd gebruikt als lokaas, ondanks dat dit verboden is. De stichting '30 miljoen vrienden' maakt zich via een petitie nu sterk voor de dieren in de hoop dat er een einde komt aan de traditie.

07.36 uur
Saudische koning Fahd begraven

In Saudie-Arabië wordt straks koning Fahd begraven. Op de sobere plechtigheid zijn alleen islamitische vertegenwoordigers welkom. Niet-moslims mogen niet aan alle delen van de begrafenis deelnemen. Een Belgische afvaardiging zal woensdag naar Saudi-Arabië gaan voor de troonswissel.

07.12 uur
Reparaties aan Discovery tijdens vlucht

De Nasa stuurt een astronaut van de Discovery uit om tijdens de vlucht het hitteschild van het ruimteveer te repareren. Dat gebeurt voor het eerst sinds men in 1981 met ruimtevluchten begon. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft gisteren beslist, zegt een verantwoordelijke.

07.10 uur
Weer twee arrestaties in verband met aanslagen 21/7

De Britse politie heeft gisteren in Londen nog eens twee mannen opgepakt in verband met de mislukte aanslagen van 21 juli in Londen. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De arrestaties werden uitgevoerd binnen het kader van de Britse anti-terroristische wetgeving. Ze gebeurden na huiszoekingen van de politie op drie plaatsen in het zuiden van Londen.