04 augustus 2005

Donderdag 4 augustus 2005

18.12 uur
Tot 44 graden in Spanje en Portugal

Spanje en Portugal verwachten een hittegolf met temperaturen tot 44 graden. Een front van hete lucht uit Afrika zal zich de komende dagen over het Iberische schiereiland verspreiden, zo voorspellen de meteorologische diensten in Madrid en Lissabon.

17.36 uur
Drie doden bij schietpartij op Israëlische bus

Een passagier in een Israëlische bus heeft vandaag het vuur geopend op medepassagiers nadat hij ruzie met hen had gekregen. Drie mensen werden gedood en vijf raakten gewond, meldde het televisiestation Channel 2. Het is onduidelijk of het gaat om terreur.

16.54 uur
Al 130 doden bij geweld in Sudan

Bij de gewelddadige reacties op de dood van voormalig rebellenleider en vice-president John Garang in Sudan zijn zeker 130 mensen gedood en meer dan vierhonderd gewond geraakt. Dat heeft de Sudanese Rode Halvemaan vandaag bekendgemaakt.

16.21 uur
Mohammed Bouyeri gaat niet in beroep

Mohammed Bouyeri, de man die onlangs door de rechtbank in Amsterdam is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Nederlandse regisseur Theo van Gogh, gaat niet in hoger beroep, zo heeft zijn advocaat P. Plasman vandaag meegedeeld.

15.22 uur
Al-Qaeda waarschuwt voor nieuwe aanslagen

Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van het terreurnetwerk Al-Qaeda, heeft in een videoboodschap de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gewaarschuwd voor ,,ergere rampen dan de rampen ten tijde van de Vietnam-oorlog'' en voor ,,meer vernielingen''. De videoboodschap werd vandaag uitgezonden door de Qataarse nieuwszender al-Jazeera.

14.41 uur
Derde verdachte racistische 'bijlmoord' opgepakt

De Britse politie heeft een nieuwe verdachte aangehouden voor de moord op een zwarte laatstejaarsstudent in een buitenwijk van Liverpool vorig weekend. Het gaat om een 23-jarige man. Gisteren werden al twee verdachten aangehouden. Vier anderen, die eerder werden opgepakt, zijn niet langer verdacht.

14.14 uur
Nog steeds overstromingen in West-India

De Indiase autoriteiten hebben nog eens 40.000 dorpelingen geëvacueerd die dichtbij rivieren, meren en stuwdammen wonen in de buurt van het West-Indiase Mumbai. De streek werd vorige week getroffen door een zondvloed waarbij meer dan duizend doden vielen en voor bijna vier miljard dollar schade werd veroorzaakt. Eerder waren al eens 60.000 mensen geëvacueerd.

13.10 uur
Geweld in Darfour houdt aan

Ondanks vooruitgang en een grotere aanwezigheid van ngo’s blijft de situatie in de West-Sudanese crisisregio Darfour precair en is ze verre van gestabiliseerd. Dat stelt de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Het geweld houdt aan en er blijft een klimaat van onveiligheid, waardoor bepaalde gebieden onvoldoende hulp krijgen.

13.03 uur
Boot met 130 vluchtelingen vermist voor Siciliaanse kust

Voor de kust van Sicilië zijn vannacht twee boten met bijna 200 illegale vluchtelingen onderschept. Een derde boot met vluchtelingen zou zich nog op zee bevinden.

12.53 uur
Nóg een dringende reparatie aan de Shuttle?

Nauwelijks één dag nadat een astronaut van het ruimteveer Discovery twee reepjes uitstekend voegmateriaal aan de onderkant van de Discovery heeft verwijderd, is er mogelijk alweer een probleem opgedoken met het ruimteveer.

12.27 uur
Duizenden demonstreren in Hiroshima voor kernwapenverbod

Enkele duizenden vredesactivisten hebben in het Japanse Hiroshima gedemonstreerd voor een wereldwijd verbod op kernwapens. Het is zaterdag zestig jaar geleden dat de Verenigde Staten een atoombom op Hiroshima gooiden. Voor de herdenking daarvan, in het Vredespark in de stad, worden meer dan vijftigduizend mensen verwacht.

11.59 uur
Twee doden bij ontploffing in Istanbul

De explosie van gisteravond in een buitenwijk van de Turkse stad Istanboel was hoogstwaarschijnlijk geen terroristische aanslag. Dat heeft de Turkse politiechef Celalettin Cerrah vandaag meegedeeld. Bij de ontploffing kwamen twee mensen om en raakten vier anderen gewond.

11.41 uur
Hitler had "moeilijke jeugd"

Nazi-leider Adolf Hitler heeft het in zijn jeugd moeilijk gehad, zo meldt de Britse krant The Guardianvandaag. Het dagblad baseert zich op nieuw wetenschappelijk onderzoekafkomstig van de historici Timothy Ryback en Florian Beierl. Zij traceerden de dagboeken van Paula Hitler, de zus van Adolf.

08.52 uur
Jemenieten vastgehouden in geheime Amerikaanse gevangenis

Twee Jemenieten zeggen meer dan anderhalf jaar te zijn vastgehouden in ondergrondse Amerikaanse gevangenissen op onbekende locaties. Dat heeft Amnesty International gisteren bekendgemaakt. De mannen, die nooit officieel zijn vervolgd, zijn volgens Amnesty ondervraagd door gemaskerde mannen, geslagen, bespuugd en bedreigd met seksueel misbruik en elektrische schokken.

07.57 uur
Politie massaal aanwezig in Londen

Na de bomaanslagen van 7 en 21 juli in de Londense metro, telkens op een donderdag, vat de politie vandaag opnieuw massaal post in de Britse hoofdstad. Meer dan 6.000 agenten patrouilleren er, vooral om de Londense metro- en busreizigers een gevoel van veiligheid te geven. Intussen raakte ook bekend dat de eerste verdachte van de aanslagen van 21 juli nog tot 11 augustus in voorlopige hechtenis zit.

(12.20 uur) Londense politieagenten moeten mikken op het hoofd
De International Association of Chiefs of Police (IACP) heeft de dag na de aanslagen van 7 juli in Londen nieuwe aanbevelingen gepubliceerd, waarin aan de politieagenten gevraagd werd om te mikken op het hoofd van vermoedelijke zelfmoordterroristen. Dat schrijft de
Washington Post.

(10.35 uur) Piccaddilly-lijn vier weken na aanslagen weer in gebruik
De Londense metrolijn Piccadilly is vandaag, precies vier weken na de aanslagen van 7 juli, weer volledig in gebruik genomen. In een trein op deze lijn vielen vorige maand 21 van de 55 slachtoffers van de vier zelfmoordaanslagen van vorige maand.

07.51 uur
5.000 mensen geëvacueerd door bosbranden op Hawaï

Op de eilanden Hawaï werden vijfduizend mensen geëvacueerd omwille van bosbranden. Er vielen nog geen slachtoffers door de branden.

07.42 uur
Politie maakt eind aan actie op weg naar Gazastrook

De Israëlische politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een actie van tegenstanders van de terugtrekking uit de Gazastrook.

07.33 uur
Zwarte dozen vliegtuigcrash in goede staat

In het uitgebrande wrak van de Airbus die dinsdag op de luchthaven van Toronto verongelukte, zijn de vlucht- en voicerecorder van het toestel gevonden. Dat hebben de luchthavenautoriteiten gisteren bekendgemaakt. Onderzoekers hopen dat de dozen kunnen aantonen waarom het toestel niet tijdig afremde en daardoor over de landingsbaan heen schoot en in brand vloog.