03 augustus 2005

Woensdag 3 augustus 2005

18.32 uur
Bush breekt vakantierecord

De Amerikaanse president, George W. Bush, is aan zijn vijf weken durende vakantie op zijn ranch in Crawford (Texas) begonnen. Bush is daarmee goed op weg om de vakantierecords van alle Amerikaanse presidenten van de afgelopen 36 jaar te breken. Dat bericht de krant The Washington Post vandaag.

18.20 uur
Tsjetsjenië paait moslims met reuzemoskee

De Tsjetsjeense regering bouwt een enorme moskee in Grozny om een gematigde opvatting van de islam te stimuleren. Ze wil ook voorkomen dat jonge Tsjetsjenen zich aansluiten bij extremistische groeperingen. Dat melden Russische persbureaus.

18.14 uur
Iran stelt nucleaire heropstart uit

Iran stelt de heropstart van het nucleaire programma enkele dagen uit, aldus de verantwoordelijke van het programma, Hassan Rohani. De Europese waarschuwing beschouwt hij nog steeds als onaanvaardbaar.

17.13 uur
Duitse politie doorzoekt oude adressen verdachte babymoord

De Duitse politie heeft vandaag voormalige woningen doorzocht van de vrouw die ervan wordt verdacht negen van haar kinderen kort na de geboorte te hebben gedood. De politie wil zich ervan vergewissen dat er buiten de negen lijkjes die zondag werden aangetroffen in een voormalige woning van de vrouw, niet meer dode baby’s op andere plaatsen zijn achtergelaten.

16.56 uur
Militairen grijpen macht in Mauritanië

De leiders van de vandaag gepleegde staatsgreep in Mauritanië hebben in een officieel bericht bevestigd dat een militaire raad de macht in het land heeft overgenomen.

16.17 uur
Historische ruimtewandeling geslaagd

De Amerikaanse astronaut Steve Robinson heeft vanmiddag op minder dan een uur tijd succesvol en met gemak twee uitstekende 'voegvulsels' uit het hitteschild van de shuttle Discovery verwijderd. Daarmee kwam een einde aan een historische en gevaarlijke ruimtewandeling.

13.51 uur
Iran benoemt Ahmadinejad tot president

De hoogste geestelijke leider in Iran, ayatollah Ali Chamenei, heeft Mahmoed Ahmadinejad aangesteld als nieuwe president van de islamitische republiek.

12.37 uur
Michael Jackson dicht bij regeling bezoekrecht

De Amerikaanse popster Michael Jackson staat kortbij een regeling met zijn ex-vrouw Debbie Rowe over het bezoekrecht voor hun twee kinderen. Dat viel vandaag te horen op de BBC.

12.21 uur
Verdachten racistische moord Liverpool mogelijk in Amsterdam

Twee jonge mannen die gezocht worden in verband met de moord op de zwarte tiener Anthony Walker, die vrijdag werd doodgeslagen in Liverpool, bevinden zich mogelijk in Amsterdam. Dat meldt de Britse pers. Ook de politie houdt er rekening mee dat de twee niet meer in Groot-Brittannië zijn.

10.50 uur
Agressie tegen moslims in Londen met 600 procent gestegen

Sinds de aanslagen van juli is het aantal gevallen van agressie tegen moslims in Londen met zeshonderd procent gestegen.

10.27 uur
Brit met meer dan 450 valse paspoorten gearresteerd

Een Brit van Marokkaanse origine is op de internationale luchthaven van Bangkok aangehouden toen hij probeerde Thailand te verlaten met meer dan 450 valse paspoorten op zak, zo heeft de politie bekendgemaakt.

10.23 uur
Islamitische Jihad "staakt raketaanvallen"

De Islamitische Jihad zegt voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook geen raketten meer te zullen afschieten op Israëlische doelen. De groep ontkende iets te maken te hebben gehad met een raketbeschieting die dinsdag onbedoeld het leven kostte aan een 3-jarig Palestijns jongetje.

10.07 uur
Air France onderzoekt vliegtuigcrash in Toronto

Een vliegtuig van Air France met 309 mensen aan boord is verongelukt toen het tijdens een zware onweersbui probeerde te landen op de luchthaven Pearson bij Toronto in Canada. Het toestel, een Airbus A340, schoot voorbij het einde van de landingsbaan en vloog in brand. Alle passagiers werden tijdig uit het toestel geëvacueerd.

10.00 uur
Londense politie raakt overwerkt

Het onderzoek naar de aanslagen van 7 en 21 juli in Londen en de grootschalige operaties om verdere aanslagen te voorkomen vergt te veel van de politie. Dat zegt een lid van de raad van toezicht van de Londense Metropolitan Police, Richard Barness.

09.01 uur
Amerikaanse journalist gedood in Basra

Steven Vincent, een Amerikaanse journalist die als zelfstandige in Irak werkte is gisteravond in de stad Basra, in het zuiden van Irak, door onbekenden ontvoerd en doodgeschoten.

08.29 uur
Hersendode vrouw bevalt van dochter

Een hersendode Amerikaanse is gisteren bevallen van een dochter, na bijna drie maanden kunstmatig in leven te zijn gehouden. De baby kwam in een ziekenhuis in Arlington in de staat Virginia ter wereld door middel van een keizersnede en maakt het goed.

08.11 uur
Parijs ziekenhuis bewaarde 351 babylijkjes

Een ziekenhuis in Parijs heeft blijkbaar zonder enige rechtsgrond de resten van doodgeboren baby’s en foetussen bewaard. In het mortuarium van het ziekenhuis Saint-Vincent-de-Paul werden de resten van 351 baby’s gevonden. Het ging om doodgeboren baby’s en foetussen die niet waren afgehaalddoor de ouders.

07.35 uur
Doden door gaslek in Chinese mijn

Zeker 24 mijnwerkers zijn gisteren om het leven gekomen door een gaslek in een mijn in de Chinese provincie Henan.